Anna i Japan – studera japanska!

Anna i Japan

Anna studerade japanska i Japan, läs om hennes intryck av språkresan i Tokyo nedan 🙂

Hej 🙂 Kanske låter det klichéaktigt, men jag kan faktiskt inte förstå att klockan tickat så fort. Det har redan passerat ett år sedan jag satte ned fötterna för första gången på japansk mark. Funderar fortfarande ofta på hur mitt liv skulle sett ut i det fallet jag inte tog ett språkår i Tokyo och stannade kvar i Sverige, ovetandes om allt jag egentligen gick miste om. Jag skulle varken kunna prata eller skriva japanskasom jag kan nu, jag skulle inte ha fått se så många olika platser, lärt mig så mycket om seder och kultur, och inte heller skulle jag haft de underbara vänner jag fick och kommer värdesätta resten av mitt liv.
När jag läser mina gamla dagboksanteckningar så känns det som att en annan person skrivit texterna. Mitt liv, mina mål och mina värderingar har alltihop förändrats tillsammans med att tiden passerade förbi i mitt nya vardagsliv. För mig har det varit en otroligt inspirerande tid med så mycket blandade känslor, så många förändringar i både mig själv och på min livsstil, som allt lett mig till där jag är nu.

I höst börjar jag studera på högskola i Stockholm, en femårig utbildning inom design- och produktframtagning, med många förväntningar och mycket pirr i magen. Det jag vet säkert är att jag kommer kämpa allt jag har för att kunna ta mig till Japan igen. Tänk om jag kunde få läsa ett år av utbildningen i Japan! Tänk om jag i framtiden skulle få jobba för ett japanskt eller svenskt företag med mitt valda yrke och bidra till att föra länderna närmare varandra! Kommer göra allt jag kan ända från starten för att kunna lyckas. Jag har höga mål i sikte, men med bara ett liv att leva och all denna längtan efter framtiden, känns det som att jag kan kämpa som aldrig förr.

Ja, jag undrar hur mitt liv skulle varit om jag inte åkt till Japan. De bästa råd jag försökte ge mig själv under studietiden där var att: Ta vara på tiden, missa inget du kommer ångra, var modig, du har inget att förlora. Påminn dig själv ofta om det viktiga i ditt liv, så att du inte fastnar i stress, oro och går vilse. Därför – ha roligt! Genom att lära mig språket lärde jag känna människor som för mig nu är ovärdeliga. Genom att se en helt annan kultur med egna ögon kunde jag förstå den på ett bättre sätt. Genom att bo så långt ifrån mitt hemland fann jag så mycket mod, att det nu känns som att jag skulle kunna ta mig an vad som helst.

Man behöver inte brinna lika starkt som mig för att det ska ge något, kunskapen får man såklart i vilket fall. Det har varit så roligt, läskigt, spännande, otäckt, ledsamt, ensamt, underbart och lärorikt på samma gång att jag vet inte hur jag ska beskriva året. Det är inget som alla klarar av, det måste finnas något som gör att man verkligen vill, något som kan vara otroligt svårt att känna till en början, då man nyss kommit ur gymnasiet, nyss avslutat en utbildning eller blivit av med ett jobb. Kanske finns det inte ens ett rätt svar ibland, kanske ska man bara välja något som man med största sannolikhet får ut något av! I vilket fall så, om det finns en vilja, så finns det en väg.

Lycka till!
/Anna

anna4

anna2

Kommentera