Franska rivieran – je t’aime – en hälsning från Chia

Sprakresor_Nice_Kurser_04

 

Chia studerade franska i Nice och skickade denna fina hälsning 🙂

Hej, Det är lördag förmiddag. Solen skiner från en klarblå himmel, det ännu blåare Medelhavet skummar mot stenarna och på stranden är det som vanligt liv och rörelse. Jag noterar med ett leende att jag inte är den enda som varit via bokhandeln den här morgonen. Jag ligger några timmar och läser, märker först ett halvt dygn senare då jag är hemma i egen dusch att jag just denna sista dag lyckades bränna mig. Så noggrann som jag annars varit med solkrämen, jag skyller min babianrumpa på Harry Potter. Ser på klockan, den börjar närma sig eftermiddag. Jag crawlar ut en sista gång i vågorna, har redan glömt att jag kvällen innan hade lovat mig själv att aldrig simma ut på djupt vatten igen. Det var nämligen en kille som skrattande hade kommit upp med en bläckfisk i handen… den hade slagit sina armar om hans ben medan han simmade, tjugotalet meter från stranden. Det råkade vara den enda kvällen jag inte hade min kamera med mig. Typiskt.

Jag drar på mig en topp och en kjol över min våta bikini och korsar Promenade des Anglais en sista gång. Då jag kommer till fontänen vid Place Massena vänder jag mig om och tittar ut över havet. Ett plan har just lyft, snart är det min tur. Med en djup suck vänder jag mig om och går raskt iväg. Jag går förbi gatan där skolan är, stannar upp en sekund och går sen vemodigt vidare. Slösar bort mina sista pengar på en enorm glass, tänker inte just då på att jag hade behövt småpengar till bussen.

Min värdinna är i full färd med att packa sin strandväska. Hon hade tagit en sovmorgon och bara skrattat åt mig då jag rusade iväg till bokhandeln. Nu har hon ändrat sig och tycker jag borde återvända till stranden med henne. Även om en fläktande skoterfärd lockar så inser jag att jag måste packa. Vi byter e-postadresser, jag ger en tackgåva hemifrån, vi kramar om varandra och säger att vi ses! En knapp timme senare står jag där med packad resväska och undrar hur jag egentligen har tänkt ta mig till flygfältet. Den döva katten Mia ligger på min loftsäng och tittar nyfiket medan jag svärande söker igenom alla fack och fickor. Det saknas fortfarande två cent till bussbiljetten. Mia hör inte ett ord, men hon svarar ändå då jag säger åt henne att jag tyvärr inte kan förklara på franskt teckenspråk vad jag sysslar med. Snart tar dock John Blund över och hon märker aldrig att jag ser tillgivet på henne innan jag stänger dörren bakom mig.

Tågstationen håller på att utrymmas just då jag kommer dit. Brandmän, poliser och vakter springer i fötterna på varandra. Ingen vet riktigt vad som pågår, först på planet får jag höra att det hade hittats en misstänksam väska på ett tåg. Jag står där och lyssnar förstrött på folks diskussioner medan jag febrilt försöker fundera ut vilken approach jag ska ta med mina 3,98 euro. Fransmän är lynniga, ibland kan man snacka sig till lite vad som helst, andra gånger är de mer omedgörliga än den mest byråkratiska finländaren. Jag är rädd att flygbusschaufförer hör till den senare kategorin. I samma stund kommer en helt annan buss som det också står aeroport på. En äldre man säger åt mig att ta den istället, det är en stadsbuss som bara kostar 1,30! Tacksamt släpar jag ombord mig själv och min resväska. Helsingfors närmar sig.

Jag beställde en språkkurs i våras då jag hade lämnat in min magistersuppsats. Åratal av såväl heltidsjobb som heltidsstudier som nationsengagemang som studentpolitik hade fått mig att längta efter att tillbringa tid enbart med mig själv. I Nice hade jag möjlighet till just det. Sällan har jag känt mig så asocial som den första veckan där, förutom de dagliga timmarna i skolan, umgicks jag inte med nån. Mot slutet av vistelsen ville jag stanna, mina nya vänner skulle ju bli kvar. Jag hade på tre veckor hunnit se Cannes, Isle de Lerins, Monaco, Marseille, Aix, StTropez och den lilla medeltida staden Eze. Men ändå kändes det inte tillräckligt. Jag hade hunnit shoppa som en galning, men ändå ville jag ha mera. Jag hade hunnit lära mig tillräckligt franska för att klara mig bra ute på stan, men på flyget hem då jag hamnade bredvid en pensionerad franskalektor insåg jag att jag vill lära mig mera. Visst var det skönt att komma hem igen, men det kommer bli minst lika skönt att någon gång åka tillbaka…

/Chia Antell

ChiasNice3

Kommentera