Maria i underbara Berlin – språkresor tyskland!

 

Sprakresor_Tyska_Tyskland_Berlin_01

 

Maria åkte på språkresa till Berlin för att studera tyska, läs om hennes intyck nedan 🙂

Den som åker till Berlin och förväntar sig öltält, tysk dansbandsmusik och korv i massor misstar sig. Berlin med sin unika och fascinerande historia är en storstad med en atmosfär som du garanterat aldrig tidigare upplevt. Precis som Paris är Paris och London är London, är Berlin helt enkelt Berlin. Helt unik i sig själv. De flesta som har varit i Berlin håller med om att det är en fantastisk stad, men om man frågar närmare vad som är så fantastiskt har många svårt att sätta fingret på vad som gör staden så otrolig. Vi håller med. Det är helt enkelt något med Berlins atmosfär som bara kan upplevas på plats. Det är en lagom stor storstad, tempot är inte för eller för lågt. Man behöver nästan aldrig trängas i tunnelbanan och det är en speciell stämning över stan som gör att man känner sig hemma. Berlin skiljer sig från andra tyska städer på så sätt att det inte är varken ett industri- eller finanscentrum, snarare ett centrum för kulturen. Detta gör att du inte bara passerar de stressade affärsmännen som sitter och äter lunch i Berlins mest exklusiva kvarter utan även möter många bohemer som sitter på caféer en förmiddag med en kopp kaffe och en dagstidning, och en hel del punkare förstås. Att allt är accepterat här är verkligen det som gör Berlin så säreget.

Vi bodde på skolans campus, en språkskola i vackra Prenzlauer Berg, och vår studio/lägenhet var jättefin. Sovloft, eget kök och badrum. Eftersom allt renoverades 2005 var det toppmodernt trots att byggnaderna är delar av en gammal skola från tidigt 1900-tal. Vi hade ett stort fint rum för sex personer, men bodde bara  två där. Läget var också bra, vi bodde på Kastanienallee som är fullt av barer, restauranger och ett litet ställe som säljer ”svenska smarriga våfflor” som de uttryckte det. Med tre kilometer till TV-tornet och drygt fem kilometer till Brandenburger Tor går det inte att bo mer centralt!

Det är svårt att sitta sysslolös i Berlin när det finns klubbar och caféer som stänger när gästerna går hem. En trevlig sak är ju att cocktailsen på de flesta barer oftast kostar mellan 3-5 Euro, och vill man gå på bio kostar det bara cirka fyra euro på vardagar. Annars kan man ju alltid gå på teater, opera eller konsert. Vilket inte heller är speciellt dyrt, speciellt inte när man utnyttjar sin student-rabatt som man får genom skolan och som funkar på de flesta ställen.

Våra tre månader i Berlin var helt underbara. Kort och gott kan vi säga att vi träffade en hel del underbara människor med olika nationaliteter, åldrar och bakgrunder. Vi upplevde mycket av vad Berlin har att bjuda på, men defintivt inte allt. Det blir garanterat ett återbesök!

Tschüssie!
Maria

bern1

bern

 

Kommentera