Besök på vår språkskola i Berlin!

En helg i Tyskland. Fylld av bratwürst, schnitzlar och öldrickande besserwissrar i läderhosen kan man tänka sig. Men ack så fel man kan ha. Ingen av mina fördomar införlivades, utan istället fick vi uppleva en alldeles fantastisk helg i Berlin. Denna coola, tyska huvudstad som har rest sig upp efter krig och elände och nu har mer än någonsin att erbjuda. Från Göteborg tog det bara en timme med flyg innan vi landade på en av stadens tre centrala flygplatser. Vi blev mötta av vår språkskolas chaufför och skjutsade till campus-området där det finns både en nyrenoverad skolbyggnad, cafeteria, restaurang och lägenhetshotell.

Vi visades till vår språkskolas studios, där vi skulle bo i två nätter. Studiorna var helt nyrenoverade och snyggt inredda med enormt högt till tak, stora vackra fönster och stilrena möbler. Alla byggnaderna på skolområdet är nyrenoverade, ljusa och fräscha med snygg, enkel design. Jag och mina kollegor kände oss redan som hemma direkt när vi klev innanför dörren och vi hade gärna stannat på rummet hela helgen om det inte vore för allt annat vi ville hinna se och uppleva.

På kvällen begav vi oss in till Brandenburger Tor, där mängder av människor valt att fira Tysklands nationaldag. Det råder en viss skillnad mellan hur en nationaldag firas i Sverige respektive Tyskland. Här i Tyskland vet de hur man firar ordentligt. Med liveband hela dagen och natten, karuseller, marknadsstånd med alla olika typer av maträtter, öltält och uppradade barer som erbjöd allt från rejäla kannor öl till rykande varmt Glühwine. Vi var inte sena att haka på firandet och efter att ha trängt oss fram och tillbaka genom folkhopen stod vi snart och värmde oss med varsin mugg Glühwine.

På lördagen visade Berlin på nytt upp sig från sin allra bästa sida. Vi vaknade upp till en klar, vacker höstdag med blå himmel, strålande sol och kall, frisk luft. Efter att ha försett oss med en mängd godsaker på skolcafeterians frukostbuffé var vi redo att ge oss ut för att titta närmare på vad huvudstaden har att erbjuda. Bara att strosa runt på gatorna i området Prezlauer Berg, där skolan är belägen, är ett nöje i sig. Det är ett tidigare slitet och ganska fattigt område i Östberlin som under de senaste åren har genomgått en rejäl ansiktslyftning och som nu ståtar med mängder av mysiga restauranger, barer, caféer och små boutiquer. Här hänger många av stadens unga konstnärer sida vid sida med studenter och turister från hela världen, vilket gör det till en av Berlins hippaste stadsdelar just nu och som kan stoltsera med ett nattliv av högsta klass. Man får nästan en känsla av att befinna sig i Greenwich village på Manhattan en solig oktoberdag när höstlöven glöder i gult och rött.

Under promenaden från Prenzlauer Berg via Hackescher Markt och Oranienburger Tor till Mitte med bl a Brandenburger Tor, roade jag och mina kollegor oss med att likna de olika stadsdelarna vid andra storstäder och vi hann på kort tid få förnimmelser från både London, Köpenhamn, Oslo och Madrid. Gamla, pampiga byggnader, stora alléer och avenyer, floden som rinner genom staden, kyrkor och torn. Det finns mycket att titta på. Vi bestämde oss dock för att vi gillade stadsdelen där skolan ligger allra bäst, så efter att ha kollat in de stora sevärdheterna vände vi på klacken och promenerade tillbaka hemåt igen. Vi kände oss riktigt avundsjuka på alla våra studenter som bor här för att studera och gå en språkkurs i tyska. En helg i Berlin är bara en aptitretare på vad som här finns att hämta, men vi hann alla få smak på Tyskland och kommer med all säkerhet snart att återvända igen.

/SI

Kommentera