Studera franska i Nice – en hälsning från Emma

emma3

Emma studerar franska på vår språkskola i Nice och skickade denna hälsning 🙂

Bonjour!

Nu har jag varit en hel månad i Nice och på ett sätt känns det som jag kom igår, men på ett annat sätt känns det som att jag har varit här i en evighet. Det är imponerande hur fort man anpassar sig till ett helt nytt liv och redan efter första veckan kände man sig hemma här och började hitta i kvarteren och i gamla stan. Jag och Tove åkte hit tillsammans för att gå en språkutbildning i franska och delar lägenhet tillsammans med fyra stycken andra, det funkar hur bra som helst, man har alltid någon att vara med och vill man vara för sig själv smiter man bara in på sitt rum. När jag planerade min resa var jag lite nervös för att åka ensam, men nu när vi väl är här har jag insett att det inte alls hade varit något problem. Man kommer in i livet här så himla snabbt och lär känna nya människor hela tiden. På den här månaden har jag nog lärt känna fler än på ett helt år i Sverige och det är ju helt underbart. Eftersom alla åker ensam eller med en kompis så tvingas man vara väldigt öppen och alla vill verkligen hitta på roliga saker och umgås med nya människor.

Det blir aldrig tråkigt i Nice för det finns ett jättebrett utbud av både nöje och kultur och staden ligger jättenära Monaco, Cannes och Italien. Vi har hittat en perfekt mix av nytta och nöje, ibland blir det stranden efter skolan och ibland något museum eller besök på biblioteket och kvällarna tillbringas i gamla stan på någon mysig uteservering och är man sugen på party tar man tåget till Monaco och känner sig som en riktig jetsetter!

Jag är imponerad över vädret här också, vågade inte riktigt hoppas att jag skulle kunna sola i oktober, men det är inga som helst problem, igår brände jag mig till och med i ansiktet, inte illa för att vara mitt i hösten! Så är man här under sommaren och fram till nu kan man räkna med mycket sol och stranden är helt underbar, det är så vackert och ser verkligen ut som på vykort, särskilt vår favoritstrand Villefranche som ligger fem minuter bort med tåget. Här finns helt enkelt något för alla och staden sover aldrig, man kan lika gärna gå ut på en tisdag som på en lördag, det är ändå folk överallt!

Vår lägenhet ligger verkligen nära allt, fem minuter från skolan och centrum och kanske tio minuter från stranden och gamla stan. Allting här är jättefräscht, vi
har stora luftiga rum med AC, ett fint kök och både tvättmaskin och trådlöst internet som fungerar perfekt. Skolan, är också superbra! I klassen är vi ungefär tio personer med olika nationaliteter och det kommer och går nya elever varje vecka, vilket också gör att man lär känna väldigt mycket människor. Undervisningen fungerar utmärkt och lärarna är verkligen toppen. Trots att allting sker på franska förstår jag språket på ett helt annat sätt nu än i Sverige. Till och med den eländiga grammatiken börjar fastna och de förklarar varför allting ska vara såsom det är på ett jättebra sätt. Veckan avslutas sen med ett litet prov där allting vi gått igenom under veckan testas, det är också bra så att man får lite lagom press och allt görs ju för att vi så småningom ska kunna få ett diplom som visar vilken nivå vi uppnått och det finns bra möjligheter att få göra ett speciellt internationellt prov som också visar ens nivå och som är en bra merit både när man söker jobb och utbildningar.

Jag har varit här en månad nu och känner mig absolut inte färdig, det är massor av saker jag inte hunnit se och massor av saker jag vill lära mig så jag är väldigt glad att jag har två månader kvar här och jag tror absolut inte jag kommer tröttna på staden, snarare tvärtom. Hittills är jag hur nöjd som helst med allting och jag har fått väldigt bra hjälp av alla på Study International så jag har inte behövt oroa mig för någonting. Jag råder verkligen alla att göra en sådan här resa för man lär sig hur mycket som helst både om landet, kulturen, språket, andra människor och inte minst om dig själv, särskilt för mig som aldrig tidigare varit borta från Sverige mer än två veckor och som nu måste klara allting själv från matlagning och disk till att betala räkningar osv, det är verkligen jättenyttigt och visst har man lite hemlängtan, men det klarar man av och hemma finns alltid kvar, men möjligheten att studera utomlands kanske inte gör det så ta chansen när den kommer för det är helt fantastiskt!  Hoppas att jag inspirerade lite för det finns inget att förlora på att göra en sån här resa, men massor att vinna, tro mig 🙂

Hälsningar Emma

 

emma51

emma2

emma73

emma6

emma1


Kommentera