SLAINTE GALWAY – en hälsning från Astrid!

Astrid åkte på språkresa till vackra Galway, Irland och skickade denna hälsning!

 

Hej SI!

Jag är nu inne pa min tionde vecka här i Galway och jag njuter som aldrig förr av livet! Från den första dagen förälskade jag mig i landet och framför allt i staden. Galway ar en pulserande univeritetsstad vars stadskärna består av affärer, restauranger, (massor av) pubar och klubbar. Snacka om kulturchock i början med pubvanorna. Här umgås man med sina vänner över en Guinness (eller flera…) nere i stan eller på den lokala puben. Och umgås med sina vänner gör man ofta. Att gå ut fem gånger i veckan är vardag och jag anpassade mig snabbt till detta sätt att leva! Människorna här är så trevliga och de börjar prata med dig så fort du står längre än tio sekunder vid bardisken, en mycket bra speaking/listening-träning med andra ord…

I och med att skolan bara är schemalagd till förmiddagarna har jag mycket fritid, om än den snabbt fylldes med diverse aktiviteter. Det gick fort att vänja sig vid att bo här och jag har aldrig känt mig som en besökare i landet eller haft hemlängtan mer än (absolut max) 5 min åt gången, och dessa stunder är väldigt sällsynta! Värdfamiljen är bra på det sättet att de sköter all matlagning och tvättning, vilket innebär mer tid för mig själv. Jag hade förberett mig på att maten skulle innebära kaloribomber, men det är fortfarande svårt att acceptera att jag måste ge upp mycket av min hälsosamma livsstil. Gillar du inte potatis; kom inte till Irland! För här får du potatis i alla former i alla måltider, speciellt pommes frites som (enligt irländsk filosofi) passar till allt! Tur är det att jag fortfarande håller mig fysiskt aktiv med hjälp av cykling, löpning, dans och styrketräning, annars hade jag varit dubbla min normala storlek när jag återvänder hem (och det inte i bemärkelsen muskler)…

Irländarnas humor och deras avslappnade attityd till livet är underbar. Om än det är lite svårt att verkligen träffa irländarna i den här staden; vart jag än gick i början träffade jag på spanjorer, tyskar, schweizare, japaner m.m, men inga ’urinvånare’. Alla människor är dock roliga att möta och jag har skaffat mig så många nya bekantskaper och vänner. Förutom ett härligt folk har Irland en natur utöver det vanliga att erbjuda. Jag har besökt Connemara tre gånger nu och varje gång har jag saknat ord för att beskriva vad jag sett. Alla fantastiska nyanser i grönt och blått (och lite vitt här och där i form av får) måste upplevas själv. Annars har jag inte varit runt så mycket i övriga landet som jag hade velat (bara de vanligaste ’måstena’ runt Galway-trakten), men jag har tid för det nästa år. Jag har nämligen bestämt mig för att återvända hit efter nyår för att bo och jobba här den närmaste framtiden. Det om något är ett gott betyg för landet!

Vädret är ett samtalsämne som aldrig upphör att dyka upp, och jag forstår varför. Det är fascinerande att se hur snabbt det skiftar.

Min språkutveckling, liksom min personliga utveckling, har varit enorm under tiden jag vistats här och jag är så glad att jag valde Galway! Jag kommer alltid att komma ihåg denna period i livet med glädje. Nu gäller det bara att samla alla resterande krafter och fokusera på sluttestet som närmar sig i rasande takt! Tusen tack för att ni gav mig möjlighet att komma hit och för all hjälp jag fått från er!

/Astrid

Kommentera