På språkresa i Nice – en hälsning från studenter!


Det kom en hälsning från våra språkrese-studenter i Nice 🙂

Halloj SI!

Vi är fyra svenska, 19-åriga ungdomar som bor tillsammans i en lägenhet i Nice, det är Annie från Kungsbacka, Fanny från Borås, Peter från Visby och Jessica från Hässleholm. Vi kände inte varandra från början, men efter dessa veckor tillsammans vet vi det mesta om varandra. Eftersom alla anlände till Nice ensamma har vi bildat vår egna lilla familj där alla tar sitt ansvar och fungerar bra tillsammans, alla fyra ska dessutom stanna här under en längre tid. Redan nu känner vi att det kommer vara lika svårt att ta farväl av varandra, som det var att säga hejdå till mamma och pappa.

Vi är alla här för att studera franska på er språkskola och vi stormtrivs!. Vi är på olika nivåer och är därför placerade i olika grupper. För närvarande är majoriteten av eleverna på skolan i vår ålder medan några är lite äldre och ett fåtal i sina bästa år kring 40-strecket. Alla elever representerar olika nationaliteter, även om tysktalande och svensktalande just nu är i majoritet. Måndagar har vi utsett till utflyktsdagar, hittills har vi besökt Antibes, Grasse, Monaco samt Vintimille i Italien. Det är inte särskilt dyrt att ta sig till närliggande städer och kollektivtrafiken har många avgångar.

Vår lägenhet ligger i Gamla Stan i Nice, vid första anblick ser den inte ut att vara mycket för världen. Den består av fyra sovrum, ett kök, två toaletter, två duschrum och ett så kallat vardagsrum. Även om lägenheten har sina brister, exempelvis att spisen lägger av om alla plattor används samtidigt, känns det ändå som hemma. Med lite kreativitet, för mycket fritid, färgglada papper och pennor har vi nu satt vår egen prägel på lägenheten. Till skillnad från det verkliga livet hemma i Sverige där varierad kost erbjuds med jämna mellanrum försöker vi här överleva på pasta, äggröra, knäckebröd, ris, lax och brieost. Vår definition av lyx är våra tacokvällar som vi försöker ha så ofta plånboken tillåter.Däremot tog det inte lång tid för oss att inse att lägenhetens läge inte kunde vara mer perfekt. Vi bor knappt en minuts promenad från en av de bästa barerna i staden, Wayne’s. Där har vi hittills spenderar för många timmar med att flörta med bartenders, dricka deras drinkar, äta den goda maten och dansa på borden. På en mängd av uteställena i Nice är det, precis som på Wayne’s, liveband som står för musiken.

En typisk vardag börjar med de fyra timmarna i skolan och därefter hem för att äta lunch. Eftermiddagarna spenderas på stranden, på gymmet, på caféer eller hemma framför datorn. Onsdagar är däremot städ- och tvättdagar. Vi umgås mycket med de andra eleverna från skolan och då pratas det svenska, engelska och franska i en salig röra. På kvällarna är det utgång till Wayne’s eller hemmakväll som brukar gälla. Då vi stannar hemma kurar vi ihop oss framför en dator, dricker varm choklad/te och tittar på Sex and the city. Men oftast lockar Wayne’s mer än lägenheten. Det är trots allt vårt andra hem, något alla söta bartenderns kan intyga.

Soliga hälsningar från

Jessica, Fanny, Annie och Peter

Kommentera