VERLIEBT IN BERLIN – Språkresor tyska!

sofiajkman

En hälsning från Sofia som är på språkresa i Berlin 🙂

Berlin, denna underbara stad. Spännande, kontrastfull, motsägelsefull, tidigare knutpunkt i ett kallt krig. En mycket levande stad med all upptänklig musik, kultur och arkitekturkrockar. Graffiti blandat med nyrenoverade gamla hus med märkliga balkonger. Arkitektur från den socialistiska tiden blandat med synagogor, spaceinfluerade nybyggnationer och otaliga minnesinstallationer över människoutrotning och krigsoffer. Elektro/house/tranceklubbar blandat med en härlig uppsjö av gaykultur, teatrar, spelningar, caféer, Kneipen…

Jag har nu varit i Berlin i lite mer än en månad. Jag bor och går i skolan i Prenzlauer Berg, en fantastisk stadsdel med små excentriska affärer och caféer. Första veckan kände jag mig lite uppryckt ur ett land och nedtryckt i ett annat. Men efter att ha träffat på en välordnad skola med superlärare och trevliga, glada och öppna människor känner jag mig fullkomligt rätt placerad i världen.

Allt finns att göra här. Museer, historia och unika blickfång finns i vartenda gathörn. Och klubbar. Ingen besöker Berlin utan att gå på lokal. Man börjar kvällen vid 24.00, går ut på klubb vid 02.00 och dansar till 08.00. Då tar man S-bahn hem. Igår började vi kvällen på en rundpingisbar och fortsatte till en ”hemlig klubb” i en nedlagd industrilokal. Ikväll skall vi till Erdbeer, en jordgubbsbar där allt går i rött och man dricker jorgubbsmargaritas. Efter det skall vi till ”Weekend”, en klubb på tolfte våningen med utsikt över Alexanderplatz. Det är Berlin.

Dessutom; våren i Berlin. Jag har denna underbara Berlinanpassade årstid framför mig. I förrgår var det sol. Efter skolan gick vi, och resten av berlinarna, till en uteservering och drack varm choklad. Sol, vårluft, vårmänniskor och den godaste choklad jag har druckit.

Som sagt; Verliebt in Berlin. Vill aldrig åka härifrån. Åk hit! Lär tyska och sätt er på en bänk i Berlin och njut av denna underbara och märkliga stad.

Hälsningar Sofia

Kommentera