Vardag i Tokyo – Språkresor Japanska

boende-tokyo11

Vi fick en hälsning från Amanda som pluggar japanska i Tokyo!

Hej! Japan är så himla roligt. De små sakerna som gör vardagens stämning lite gladare finns i massor. När du går in på ett av de gigantiska elektroniska varuhusen Yodobashi Camera kommer en glad melodi spelas, när tvättmaskinen eller riskokaren är klar, likaså. I parker vid vissa klockslag kan det komma en melodi från någon klockpelare. Min lilla ugn gör rostat bröd med Nalle Puh och Nasse på, och på en kinesisk matvarubutik i närheten säljer de morötter i en enda form, skivade och formade som blommor.

Människorna har mycket skumt för sig, och ofta ovanliga arbetsuppgifter. På tågstationen i Matsudo tittade en anställd ut ur en hemlig liten lucka bredvid biljettautomaten för att hjälpa en stackars tant som inte visste hur man skulle göra. Det såg väldigt märkligt ut. Folk har en del till synes onödiga och konstiga jobb, som att vara en mänsklig skylt till en restaurang, dela ut näsdukar på gatan, vara vägvisare vid en med trafiklyse försedd korsning eller enbart välkomna gäster vid dörren till en affär. Här verkar det finnas jobb åt alla i alla fall, och nog blir det mer ordning och reda då fler hjälper till. En kompis till mig bugar djupt i telefonen om han pratar med sin chef, ett levande exempel på den extrema, lite lustiga artigheten som finns hos så många.

Japan är en enormt rolig plats att befinna sig på när de själva verkligen försöker också. På TV finns inga gränser för hur man låter människor skämma ut sig, och ju värre det utförs, desto mer skrattar publiken. Missa inte det amerikanska programmet ”I Survived A Japanese Game Show”, fokusera på den del som faktiskt är den japanska TV-showen och du kommer förstå lite bättre vad jag menar. Alltid mycket komiker med i programmen, där de ständigt hittar på nya sätt för att få människor att hitta till skrattet. Humoristiska reklamkampanjer helt på japanska som jag fram till idag ännu inte kommit att förstå meningen av, har lämnat mig fnissandes i dagar.

På tågstationer hittar man varningskyltar med en figur som försöker kasta sig in i ett tåg med armarna före i en dykande rörelse när dörrarna stängs. Under står texten ”Do it at the beach.” Det finns fler exempel på detta. Japaner är dåliga på engelska, så varje dag hittar man skyltar och ser kläder med udda texter. Skulle betala en biljett till ett museum och på maskinen stod det ”Please Money”. Jag har en tröja som det står: ”Sweet. It’s so crazy food I have great feeling” på, och det är ändå förståelig engelska för att vara från Japan. En extremt rolig sida för er som vill se mer ”Engrish”: http://www.engrish.com/

De är så himla lustigt annorlunda utan att veta om det, och det är helt underbart. Önskar ibland att svenskar kunde ligga på samma uppskattningsnivå för de här små sakerna i vardagen och vara lite mer uppmärksamma. Kan inte alltid sätta fingret på varför, men jag biter mig i tungan åt något varje dag för att hålla tillbaka skrattet på allmän plats. Skulle ju se så rolig ut, stå där för mig själv och fnissa. Japaner, japaner tänker man, sen är det bara att promenera vidare och bita lite hårdare.

/Amanda

Kommentera