Stolta studenter i Osaka, Japan!

För några veckor sedan tog två av våra studenter i Osaka emot sina diplom. Bra gjort killar 🙂 Jon och Jesper har redan spenderat ett fantastiskt år i Osaka, Japan och det känns som igår när vi hjälpte dem med deras planering och förberedelse inför resan och vi kommer ihåg hur förväntansfulla de var.

Mitt namn ar Jon och jag studerar i Osaka.  Osaka är känt för bläckfiskbullar, yakuzahögkvarter, obegriplig japanska, och framför allt glada och trevliga invånare. De två sistnämnda upplever jag varje dag. I huset där jag bor finns en tant som alla kallar obaasan, hon ar en typisk invånare i för Osaka. Hon har ett gigantiskt leende, bugar och säger förlåt till mig (ett av de två orden jag förstår från hennes fruktansvärt breda dialekt som till och med japaner har haft svårt att förstå ibland) och berättar för alla som råkar befinna sig i min omgivning att hon är sa fruktansvärt orolig för mig som inte kan prata japanska. Men det sistnämnda är det som jag är har för att fixa.

Min skola ligger i Umeda som är en av de centrala delarna med massvis av restauranger och affärer runt omkring. Vilket ar väldigt händigt när jag inte har hunnit göra iordning lunch dagen innan. Då smiter jag tillsammans med några andra in på en lokal sushiya där tallrikarna kommer rullandes på band och man plockar ut vad som ser gott till personalens förtjusning over att jag äter råa vaktelägg och minibläckfiskar. Att vara vit i Japan ar lite som att vara kändis, vilket jag har märkt i skolan där majoriteten av studenterna här är fran Kina. Massvis med personerna kommer fram och frågar om jag inte är den där personen fran Sverige som de har hört talas om. Vilket leder till att det är valdigt lätt att möta nya personer  men också att jag ibland behöver gömma mig i biblioteket för att få lite lugn och ro att studera. Tempot ar nämligen väldigt högt speciellt for mig som aldrig studerat japanska tidigare. Det ar 4h lektioner om dagen, 3h läxa och utöver det hjälper det väldigt mycket att studera på egen hand och öva på att tala, lyssna och göra exempel for att förbättra minnet. De flesta som studerar här gör det för att kunna gå vidare till universitet senare då min skola har ett stående erbjudande med flera av de högsta universiteten att när man avklarat en 2 årig språkkurs  får man automatiskt tillträda till dem. Det ar strikt och högt tempo men jag kom hit for att lära mig japanska så jag gillar det.

Själva staden ar sådär typisk japansk. De har ett slott med en park runt omkring där jag har suttit och räknat uttrar och sköldpaddor i vallgraven. Att gå och shoppa är himmelriket och de har verkligen känsla för stil så jag har spenderat många timmar att gå och titta på min personliga favorit kladartikel, hattar. Nästan alla cyklar eller åker tunnelbana, man ser folk i kostymer sova lite överallt när de inte hinner hem pa natten eller sitta ända in på småtimmarna på en liten lokal ateri och högljutt slurpa i sig nudlar. De informerar en hela tiden att se upp med brott och saker man ska göra för att vara säker, vilket inkluderar att plugga på områden på tunnelbanan där “Perverts most likely to occur”. Ser själv noga till att inte ställa mig där så folk inte får for sig att jag ar en snuskgubbe. Men när jag frågade dem om de kände någon som råkat ut för brott har svaret alltid blivit nej, men jag såg pa teve att någon hade blivit rånad. Dags att bege mig ut i natten  för att ta och dricka öl tillsammans med några japanska vänner, men först ska jag ta lite mer av  drickbaren som ingår i internetcafeet.
またね
Jon

osa

osa3

 

Kommentera