Studera italienska i Florens

Firenze

Smala trottoarer, enorma palats, vespor i alla dess färger, pratande gester och doften av rykande het pasta från kvarterets trattoria. Florens förmedlar en känsla av att leva inuti en sinnesstämning, en saga eller favola som man säger här.

Florens ligger i en dal mellan låga berg, mjuka kullar och utbredda vin och olivodlingar. Det är en bullrig och levande stad och det är svårt att tänka sig att strax utanför ligger den ljuva toskanska landsbygden med ståtliga cypresser och grönrandiga druvfält, där livet har ett helt annat tempo.

Dante Alighieri, Boccaccio och Petrarca levde och verkade här under 1500 talets gyllene år. De och framförallt Dante med sitt litterära mästerverk La Divina Commedia verkade för att förena det italienska språket, som då bestod av olika dialekter av latin. Man brukar säga att det var här italienskan föddes och än idag skryter fiorentinarna om att de inte talar någon typ av dialekt. Det tränade örat kan dock lätt höra hur mjuka ”t” eller hårda ”c” ofta försvinner eller blir till en lätt utandning som om de inte riktigt orkar röra tungan för att uttala dem. Florens är ändå en av de bästa städerna i Italien för att lära sig tala ren och tydlig italienska.

Stadens färg är lila, stadsemblemet och ”Fiorentina”- fotbollsspelarnas tröjor likaså och laget kallas för ”la viola” (det lila). Dessutom föds det många flickor som får namnet Viola här, troligtvis på grund av deras pappors fanatiska fotbollsintresse. Detta är alltså en färg som genomsyrar den skönt poetiska atmosfären. När solen går ner skimrar himlen i rosa och lila och sänker ett mycket speciellt ljus över staden och då förstår man verkligen anledningen till färgvalet.

Skolan vi jobbar med i Florens är liten och familjär. De två färgstarka och härliga damerna som driver verksamheten är mycket tillmötesgående och kommunikativa. Skolan är väldigt uppskattad av våra studenter för sin pedagogiska utlärning och trevliga stämning. Det finns även möjlighet att varva sina italienskstudier med matlagning, vinprovning, konsthistoria eller mode. Ett specialprogram kan sättas ihop för just dig och dina önskemål.

Florens kommer att ta dig i sitt hårda grepp som är svårt att ta sig ur när man väl fastnat, och det är väldigt lätt att bli förtrollad av doften av toskanska kulinariska delikatesser, mjuka ekiga toner av Chianti- viner, det spontana levnadssättet och en livsstil som har mottot piano, piano. Ett trivsamt, kaotiskt lugn där man vet att även om det inte ser ut så i dagsläget så kommer allting, i sinom tid, att ordna sig. Du är garanterad en upplevelse för livet!

Om du har några frågor angående språkutbildningar i Italien är du varmt välkommen att kontakta oss på 031-13 80 85 eller ellen@studin.se. Vi hjälper dig med alla praktiska detaljer inför dina studier utomlands.

Kommentera