Studera på Glendale College i L.A – Emil

Vår student Emil som pluggar på Glendale Community College skickade en himla fin hälsning om oss på SI 🙂 Tack Emil, hoppas att du har det alldeles underbart i Los Angeles!

Låt mig berätta lite för er om den process som tog mig hit. Kanske är ni några fler därute som planerar att göra något liknande och som möjligen kan finna det intressant. 

Kort sagt så är detta det mest essentiella under processen:

  • Ansöka till skolan du vill studera vid
  • Skaffa visum
  • Söka bidrag och/eller lån från CSN om detta är nödvändigt och möjligt

Låter relativt enkelt, men varje steg tycks vara betydligt krångligare än vad man hade önskat. Foton, dokument, stämplar här, stämplar där, en mängd dumma frågor att svara på, en rätt så meningslös resa till Stockholm och den amerikanska ambassaden, samt en massa ältande med CSN som verkar vilja ge sig själva dubbelt så mycket arbete än nödvändigt.

Det är väldigt mycket att tänka på, och vet man inte hur man skall gå till väga så lär det kännas övermäktigt till en början. Personligen hade jag inte klarat av det här utan hjälp och vände mig också därför till Study International. De arbetar med just det här; att hjälpa och hantera folks ansökningar för bland annat utlandsstudier.

Tänk dig att du precis vandrat igenom Sveriges gråa och dystra höstmånader i snigelfart. Alla dina drömmar känns som om de sköljts bort med regnet, och du gör dig redo för det kvävande vintermörkret med dina sista krafter. Likt en levande död beger du dig till Study Internationals kontor på Västra Hamngatan 20 i Göteborg. Din envetna vinterförkylning gör att trappstegen till översta våningen dit du är på väg känns onaturligt höga och oändligt många. Väl uppe hämtar du hastigt andan innan du, bedövad av årstiden och helt utan förväntan, stiger in. 

Lokalen du befinner dig i bär en rofylld och trygg atmosfär.
Med nariga händer börjar du knäppa upp din jacka, då personal likt en vårvind mitt i vinterkylan kliver in från en dörrpost. Du blir välkomnad med värme och vördnad. Sakta vaknar du ur din vinterdvala, känner att du är där av en vettig anledning och börjar drömma om framtiden igen. 

Jag skulle med glädje rekommendera Study International. Bortsett från sitt mysiga kontor (som jag någon gång i framtiden kommer att köpa), så har de en personal som faktiskt verkar hålla av sitt yrke. Viktigast av allt är dock att de ger dig känslan av att det är okej att be om hjälp och att fråga. Det är egentligen allt man behöver under hela den här processen.

Tack Studin för all er hjälp.

emilglendale