Studera till läkare utomlands: Sara i Kaunas!

 

Sara studerar till läkare i Kaunas, Litauen, och svarar på de vanligaste frågorna som hon får från intresserade studenter 🙂

Hej alla fina! Jättekul att så många är sugna på att plugga här i Kaunas för det första 😀 Jag har fått in många frågor och ska svara på så många jag hinner innan jag ska hoppas till sängs, ska göra mitt bästa för att svara så bra som möjligt! 
 
Here we go…
 
1. Hur är folket? Och kan de flesta engelska? 
Många litauer lever ett ganska tufft liv med låga löner osv och på grund av deras tuffa historia så är de kanske inte så out-going direkt. De är inte vana med invandring men nu när det kommer fler och fler utländska studenter hit så tror jag de tycker det är ganska roligt! Det är förstås stor skillnad mellan den äldre och den yngre generationen, de yngre är som oss svenskar egentligen – inte mycket som skiljer där! 
 
De yngre eller utbildade kan engelska (det är snarare det att vissa inte tycker om att prata engelska). Äldre eller de som jobbar i matbutiken kan inte engelska! Sen läser ju vi litauiska också… ;) 
 
2. Hur är kvaliteten på utbildningen och är lärarna bra?
Kvaliten är hög. Lärarna ställer höga krav på dig, krav som till en början känns nästintill omöjliga men det är också pga de kraven som gör att vi kan prestera på max. Det finns inte en chans att du ”råkar” glida igenom läkarutbildningen mot din legitimation utan här är det blod, svett och tårar! Men den belöningen man får efter att få tillbaka en tenta där det står godkänt är också oslagbar! 🙂 Lärarna är väldigt kompetenta och pratar bra engelska. Men självklart är elev-professor relationen rätt gammeldags, men ofta är de rätt roliga filurer ändå. 
 
3. Är det billigt att bo i Kaunas?
De flesta svenskar bor på hostellet iaf det första året, då är det två rum (max tre pers) som delar på ett badrum och en våning som delar på ett kök, men då städas köket av städpersonal varje dag. Här kostar ett dubbelrum 900kr/mån och ett enkelrum 1550kr/mån.
 
Vill man ha en etta/mindre tvåa på Kaunas huvudgata får man betala ca. 2500kr/mån.
 
4. Kommer du få göra din AT i sverige trots att du läser utomplands?
Vi har inget som kan kallas AT-tjänst i vår utbildning utan efter våra 6 år så får vi vår läkarlegitimation och kan börja jobba i Sverige. Vi har självklart väldigt mycket praktiskt i vår utbildning ändå och månader då vi bara är placerade på sjukhus. Vi i MSFUtland jobbar på att efter år 5 få arbeta som underläkare i Sverige. 
 
5. Fråga om du har några tips på vad som kommer med på antagningsprovet och sånt som kan vara extra bra att plugga på? 🙂
Hmm, ja. Det är ju alltså 60 flervalsfrågor, 30 inom biologi och 30 inom kemi – inga inom fysik! De är väldigt blandade frågor inom ämnena faktiskt. Det handlar mycket om att lära sig det på engelska eftersom att provet är just på engelska, att gå till provet och inte veta att ion = jon till exempel är en dålig ide´… Jag använde mig mycket av detta målpapper: http://www.studin.se/uploads/intagnings-test.pdf som även finns att hitta på Study internationals hemsida! Där är det lätt att pricka av så att man inte glömmer något :D 
 
6. På vilken skola studerar du? Och hur är det där?
På LSMU – Lietuvos Sveikatos Mokslu Universitetas eller LUHS – Lithuanian University of Health Siences. Och det är bra! haha. Vi har ett superbra International office dit man alltid är välkommen vad det än är, om du är missnöjd med något, har frågor ang studier eller om du inte vet vart du ska köpa busskortet eller om du bara tycker att det är för kallt ute! Vi har psykolog knuten till oss, till henne är vi också alltid välkommna. De vet att det är tufft för oss att komma till ett helt nytt land och att det ofta kan kännas ensamt. Vi har också husläkare på sjukhuset knutna till oss och det behövs inte bokas någon tid, det kan bara vara huvudvärk, mensvärk eller vad som helst som hindrar oss från att vara i skolan och får då läkarintyg på detta! Vi är verkligen uppmanade till att gå dit även för de små sakerna :) 
 
7. Läser man mycket kemi och fysik? Hur var första året för dig?
Ja alltså ganska mycket såklart. I första året läser vi Medical Physics, Informatics (Biofysik + matte) och även Chemistry. 
 
8. Jag funderar på att plugga till tandläkare i kaunas. Skulle du kunna ge mig lite tips o info om hur det är? Skulle jätte gärna vilja komma i kontakt med nån som läser till tandläkare (om du känner nån)
Kul! Tandläkarna läser ganska likt medicinarna under första året och bor också på samma hostel (Studentboende). Jag ska prata med min kompis Karolina som går första året tandläkare och be henne skriva så kan hon berätta mer ang tandläkarutbildningen! :) 
 
9. Jag undrar lite varför du valde just Litauen och inte ett land, som till exempel Rumänien eller Polen? 
Det var faktiskt så att jag bodde i Sydney när jag bestämde mig för att verkligen söka och då många skolor i polen kräver lungröntgen så skulle ansökningen bli rätt komplicerad. Jag fick inte heller skriva prov därifrån så datum m.m. var tvungen att vara rimliga för mig att komma till Sverige. Jag hade också en kompis som sen tidigare läser veterinär här i Kaunas och det kändes skönt att ha någon! Jag fick bra kontakt med Study International som hjälpte mig med hela ansökan och var helt fantastisk. Rumänien var faktiskt aldrig ett alternativ för mig men polen verkar också bra att plugga i 😀
 
10. Hur går man tillväga för att söka till läkarutbildningen i Litauen? Vilka krav finns det?
Jag sökte genom Study International, de hjälper dig med allt och tar inte ut någon avgift! Du behöver ha läst Biologi, Kemi och Fysik – ju högre betyg ju bättre. Om du inte uppnått VG i Engelska A eller B så behöver du också skriva ett engelska test. I din ansökan behöver du även bifoga hälsoundersökning, CV, foton m.m. När du skickat in den så får du svar om du är välkommen att skriva provet i Göteborg eller ej. Efter att du skrivit provet så rättas dem direkt och det blir dags för intervju samma dag. Då får du reda på hur det gick på provet (man ska ha fått 50% rätt för att bli godkänd) och en intervju hålls. Antingen så får du direkt reda på om du blir antagen eller inte, eller så får du vänta på att det officiella intagninsbeskedet dimper ner i brevlådan! 🙂 Och det är en helvärdering av betyg+prov+intervju som avgör om du blir antagen eller inte. 
Här finner du all information du behöver för din ansökan! 🙂 : http://www.studin.se/studera-utomlands/lakare-tandlakare-lithuanian-university-of-health-sciences/forkunskaper/

 

11. Har ni intagning på våren eller är det bara på hösten?
Hej, vi har bara intagning inför höstterminen.

12. Så ni har alltså aldrig flera kurser samtidigt? Är det så under alla sex år?
Nej det är inte så under alla sex år. År 5 och 6 är mestadels praktik. Och från och med år två läser vi efter modul systemet som jag tidigare förklarat. Men då läser du alltså bara en modul i taget. Under första året läser vi en kurs i taget förutom litauiska och latin som löper under hela året. Litauiska läser du också under hela år två 🙂 Ett jättebra system tycker jag då det blir mycket lättare att planera. När vi läser en kurs så är den såklart väldigt intensiv eftersom den är under så kort tid och vi kan ha en tenta i veckan, men det håller dig liksom igång också! Det blir svårare att halka efter för man måste hela tiden hänga med.

13. Hej, hur är det med kemin och fysiken? Har glömt bort en hel del faktiskt och det gör mig lite nervös. Är det jobbiga ämnen där eller är det som gymnasiet?
Hej! Såklart är det en fördel om du är en hejjare på fysik när fysiken drar igång, eller kemin men va inte för orolig över det. Både fysiken och kemin är väldigt medicinsk inriktade så det blir ju inte riktigt samma som på gymnasiet. I fysik till exempel så läser vi inte så mycket om krafter utan istället mycket om röntgen, optik, pacemaker, EKG m.m. Jag hade två sabbatsår och jag tyckte inte det var några problem utan bara att läsa, läsa, läsa!

 
 
Sådär! Nu har jag svarat på en hel del frågor som jag fått in har dock en del kvar som jag kommer svara på inom de närmsta dagarna 🙂 Det är ett stort steg man tar när man väl väljer att söka och har bestämt sig men det är det bästa beslutet jag tagit i mitt liv.
 
Många lyckokramar till er som planerar att söka! :) 

 

sarakaunas

 

Kommentera