Min 50+ kurs i italienska i Florens – en hälsning från Mona!

Mona studerade italienska i Florens – läs om hennes intryck nedan!

”Fy va´ tråkigt att bara gå kurs tillsammans med 50+are!” utbrast min kollega spontant när jag berättade att jag sökt en kurs i italienska. Mina skäl för att söka en kurs med äldre deltagare var litet annorlunda än att jag skulle ”drabbas” av en massa gamla människor. Jag är 65 år fyllda och för min del är det helt klart så att inlärningen tar längre tid än den gjorde i yngre år. Jag behöver träna och träna och pröva och pröva för att uppnå resultat. Mitt val styrdes helt enkelt av att jag inte ville vara en bromskloss för övriga kursdeltagare men också ville jag ha möjlighet att i lugnare takt faktiskt lära mig litet italienska.
Jag rekommenderades att söka mig till skolan i Florens. En skola med gott renomme och stor förmåga till flexibilitet och möjlighet till individualiserad undervisning.Vilken tur att det blev så! Jag har aldrig träffat på mer entusiastiska människor! All undervisning sker på italienska. Kan förefalla omöjligt att tillgodogöra sig för en nybörjare. Men alla har ett fantastiskt kroppsspråk och kunde ha platsat på en teaterscen.

Första dagarna var jobbiga. Start kl 09.00 med två lektioner i grammatik. Kort rast och därefter två konversationslektioner. Fyra lektioner kan tyckas lite men för mig var det helt tillräckligt! Efter ett lunchintag stöp jag i säng och somnade ett par timmar. Sen var det dags igen. Undervisningen kompletteras nämligen med olika aktiviteter på eftermiddagarna. Även dessa helt på italienska. Bland annat erbjöds filmförevisning, vinprovning, guidad visning i stan, matlagningskurs, utflykter och en rad andra aktiviteter. Vi hade dessutom läxor som för mig tog drygt två timmar varje dag. Men åh vad lärorikt det var och vad roligt vi hade både i klassrummet och i samband med allt annat som vi gjorde tillsammans. Efter tre dagar var jag inne i rutinerna och allt bara flöt på. Jag fick mycken individanpassad undervisning. Endast grammatiklektionerna hade jag tillsammans med tre andra elever, f.ö. i skilda åldrar.

Jag valde att bo i lägenhet eftersom min man var medföljare. Vi bodde i en liten tvårumslägenhet med kök och badrum, fullt utrustad i alla avseenden och endast tre minuter från skolan som ligger mitt i centrala Florens.

Jag kan inte tala italienska flytande efter två veckors kurs. Jag kan möjligen föra en mycket enkel konversation, dock bara i presens! Faktum är att inte heller min 20-åriga kurskompis (i grammatikgruppen) kom längre. Däremot har jag en mycket god grund för att fortsätta läsa italienska i Sverige.

Denna kurs och denna vistelse i Florens är nog faktiskt min livs resa om jag bortser ifrån de resor jag gjort för att adoptera våra barn. Florens som stad är förvisso fascinerande men alla de entusiastiska, fantastiska människor på skolan som tog hand om mig (och även min man) överträffar allt jag hittills varit med om. Sist men inte minst vill jag också ge en eloge till SI som varit mycket proffsiga och gett mig mycket god service från början till slut.

/Mona Stål, Arbetsmarknadsdepartementet

50+ kurs Florens

Kommentera