Pizza, sightseeing och språkstudier i Florens!

Torbjörn skickar en hälsning från sin språkresa i Florens 🙂

Hej, Jaa, nu kan man nog konstatera att jag gjort mig hemmastadd här i Florens. Tiden har gått så snabbt att jag knappt hunnit inse att jag är på plats, i Italien, och lever drömmen. 4 veckor in i kursen känns det som det kunde varit igår jag landade på flygplatsen och såg Florens hustak utbreda sig längs floden Arno med framförallt Duomens enorma kupol som genast uppslukar ens uppmärksamhet (samt även IKEA (!) belägen precis bredvid flygplatsen). Det har varit en otroligt rolig och intressant månad! Men känslan till trots så är det en månad sedan jag beställde den första italienska pizzan på den där lite lagom undangömda pizzerian nära Piazza Pitti… Snabbt har det gått, i denna renässansens urstad, bara 2 månader kvar!

Efter att ha jobbat konstant sedan studenten i somras vill jag lova att Toscanas varma sol inte är något annat än njutbar, liksom allt annat som hör vardagen till här. Kompisar och familj därhemma blir minst sagt avundsjuka när man berättar att det är lagom att gå omkring i t-shirt här. Skolan med sina takmålningar, gatorna och gränderna med sina gelaterior och osterior, piazzorna där folk samlas dag som natt och inte minst folket, bara att lära känna nya människor innebär ju en upplevelse i sig! Allt detta bygger tillsammans upp känslan av att leva i den italienska idyllen, en extremt osvensk miljö som man inte kan annat än älska!

Som många andra italienska städer är Florens belägen i en dal, och du behöver inte gå långt för att få en häpnadsväckande utsikt över stadens kyrktorn och palats och floden Arno som delar staden i två. Som här på bilden, endast en halvtimmes promenad i maklig takt och du är uppe på Piazzale Michelangelo, där du kan studera såväl statyn uppförd i hans ära som stadens omgivning medan du avnjuter din panino, väl värd sitt överdrivet höga pris. Är det något man ska inse, så är det att de vet hur man tar betalt av turister här, därför gäller det att man lär känna de restauranger och affärer som erbjuder ett humant pris snabbt om man har en begränsad budget… För turister finns det, plumpa amerikaner och kamerakåta japaner, de kommer man tyvärr inte undan.

Turister eller icke, så är det svårt att inte trivas här! På skolan är det en sådan total blandning av människor; olika nationella och kulturella tillhörigheter såväl som åldrar möts i en riktigt lyckad blandning. Personer byts med jämna mellanrum ut i klassen då vissa påbörjar kursen, vissa avancerar en nivå och andra åker hem. Lärarna håller hög nivå, och man får lätt en personlig kontakt med dem. Vidare så ligger skolan väldigt centralt, mitt i smeten, om än samtidigt avskilt från trafik och buller.

Florens är en stad som ständigt förbryllar, det finns alltid något att vila ögonen på när du går på stan, med vackra husfasader, piazzor, butiker och skulpturer. Det är bara att inse att man aldrig kommer lära känna denna stad helt och fullt.

San Miniato-kyrkan belägen högt upp på en av de omgivande kullarna med en fantastisk utsikt över staden.

Ett hett tips är även att besöka Palazzo Pitti, palatset där familjen Medici bodde under medeltiden då de i praktiken styrde staden. Där finns flera olika museer att beundras inför, men framförallt sevärd är den enorma parken Boboliträdgårdarna på ”baksidan”. Ett klart måste om du beger dig till Florens! Det finns så oerhört mycket att berätta om och beskriva, men enda sättet att förstå är nog helt enkelt att uppleva det själv… Italien ger mersmak!

Varma hälsningar från Toscana och Florens – Ci Vediamo!

/ Torbjörn

Florens språkresa

Kommentera