Olivia – student på University of Worcester i England

cambridge-0521

Hej SI! När jag var 18 år gammal så åkte jag med Study International till Cambridge och pluggade engelska i 3 månader. Denna resa fick mig att öppna mina ögon för universiteten i England. Dess pondus, charmighet och utsmyckning, gav mig genast intresse av att plugga på något universitet där. Att jag började plugga på University of Worcester var av ren slump, men det är något av det bästa jag har gjort. Jag ska snart påbörja mitt tredje och sista år där, vilket ger mig en liten klump i magen och samtidigt extas. Min tid här har varit helt fantastisk, jag har fått vänner världen över och utvecklats något så ofantligt.

University of Worcester studerar jag Business, Marketing och PR, vilket var ett lyckokast för mig redan från början. Många av mina vänner har bytt inriktning, men det har aldrig varit något krångel med det. Universitetet har väldigt många kurser som man kan välja mellan och bygga sin egen utbildning, för att slutligen få den Bachelors som man vill ha. Skolan är känd för sina sjuksköterske- och sport utbildningar, som har väldigt högt anseende i England och Europa. De flesta studenterna som pluggar här är sport- och business studenter.

Skillnaden mellan att plugga i England och i Sverige är att man studerar fyra ämnen samtidigt här, medan man i Sverige har en kurs i taget. I England studerar man kurserna under 12 veckor, vilket gör att man får en djupare förståelse för ämnet, enligt mig. Vi har fyra lektioner i veckan som varar under tre timmar, då man har en timmas föreläsning och två timmars seminarium. Föreläsningen fungerar genom att läraren går igenom ämnet och studenterna antecknar, medan seminariet är diskussioner, uppgifter och liknande då vi får vara aktiva. Under föreläsningarna kan grupperna vara mellan 50-150 studenter, medan seminarierna är max 30 elever. Lärarna på universitetet har hög kompetens och många av dem har väldigt spännande arbetslivserfarenheter, vilket gör att man faktiskt får förståelse om vad man kan göra med sin utbildning i framtiden.

Universitetet i sig är uppdelad i tre campus; St. John’s Campus, City Campus och Riverside. På St John’s Campus är majoriteten av de dryga 9,500 studenterna, medan City Campus fungerar som en ”business school” och Riverside som en föreläsnings anläggning. Alla campusen är väldigt moderna och fräscha, och under konstant upprustning. Här finns datorsalar, bibliotek, student unions, barer, gym, Starbucks, Costa, sportanläggningar, ett antal fotbollsplaner, danssalar, boenden, kyrka etc. Allt man kan tänka sig, vilket betyder att det aldrig är en tråkig stund här.

En dag i Worcester kan vara att man har en lektion, att man går och tränar, pluggar, träffar kompisarna på ’Pear Tree’ (vilket är studentpubben) eller över en fika på Starbucks, man hänger i korridoren med sina flat mates, går ut till klubbarna Tramps eller Bushwackers, går på bio, bowlar, tar en sväng på stan etc. Som sagt, om man vill är det aldrig en lugn stund här. Mina kompisar och jag brukar varje lördag gå och se basketlaget Worcester Wolves spela matcher, vilket ger en riktigt härlig studentkänsla. Lite som att vara med i One Tree Hill, eller någon annan amerikansk TV-såpa.

Ett tips är att gå med i en av universitetets föreningar, då man lär känna väldigt mycket folk. Det finns fotbolls-, rodd-, basket-, dans-, film-, cykel-, rugby-, skid-, teater-, schack-, internationella studenters förening och många många fler. Dessa föreningar träffas flera gånger i veckan och tränar tillsammans, eller liknande. På onsdagar har man alltid “socials” med dem, då man har ett bestämt tema som alla måste klä ut sig till och sedan gå ut på någon av uteställena. Ett annat tips är att bo i ”halls” första året, då man kommer in i engelskan lätt och får en jättehjälp att skaffa goa kompisar. Mitt första år bodde jag med fyra brittiska tjejer, vilket var både kul och jobbigt, men en riktigt nyttig och rolig upplevelse. Det är 9,500 studenter på University of Worcester, av dem är 75 % britter och 25 % internationella. Denna mix sätter en bra ambitionsnivå, prägel på studentlivet, roliga diskussioner och kulturella mixer.

Staden Worcester är nog mest känt för Worcestershire såsen, vilket man faktiskt kan känna en lukt av i staden när den produceras. I Worcester bor drygt 95,000 invånare, där de flesta bor i St. Johns. Staden är urcharmig, med dess korsvirkeshus och idylliska byggnader. Lite kul är det att staden har blivit utnämnd till världens största by och UK’s säkraste stad. Det är något man verkligen kan märka av, för man känner sig aldrig osäker om man går hem mitt i natten eller liknande. Folket är öppna och jättetrevliga, oftast blir besöken i mataffären långa då britterna ska prata om vädret och dagens middag inne i butiken, kön eller framme i kassan. Staden och människorna gör att man väldigt snabbt känner sig som hemma där och snabbt trivs man. Dessutom är allt väldigt billigt där, eftersom man får studentrabatter i alla butiker, pubar, sportanläggningar, bios, dessutom är maten och drycken mycket billigare i jämförelse till Sverige. Vill man ha lite mer storstadsliv så ligger Birmingham 40 minuter ifrån, vilket är Englands näst största stad.

Vill man uppleva brittiskt studentliv på riktigt, flytta till världens sötaste stad, få ett helt nytt intellekt och kompetens, ha riktigt roligt och träffa människor från hela världen, då ska man absolut inte tveka om University of Worcester.

Olivia Larsson

worchester

Kommentera